/ /

Wołowina Wagyu z Japonii

Najważniejsze informacje

Wołowina Wagyu jest jednym z najbardziej luksusowych mięs na świecie. Nie bez przyczyny, ponieważ jest to inny, nieziemski wymiar smaku, który każdy miłośnik wołowiny musi poczuć. Każdy kęs tego wybitnego mięsa jest wyjątkowy, gdzie smak miesza się z japońską kulturą, starannością i dokładnością na każdym etapie hodowli tych wyjątkowych zwierząt. Jest to inna, niesamowita rasa bydła, która zasługuje na wybitne traktowanie.

Japońskie bydło Wagyu, które znajdą Państwo w naszym asortymencie jest hodowane w słonecznym i naturalnym otoczeniu ciepłej tropikalnej wyspy Kagoshima. Hodowla odbywa się z szacunkiem i uczuciem do zwierząt. Marka "Kagoshima Beef" posiada Około 70% wołowiny w klasie A5.

Istnieją cztery różne rasy bydła Wagyu: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Shorthorn i Japanese Polled.

Bydło rasy Japanese Black z Kagoshimy jest najliczniejsze i sprzedawane pod marką "Kagoshima Black Beef". Bydło Japanese Black stanowi około 90% ras bydła Wagyu.

Głównymi cechami tego mięsa są jego kruchość i pełny smak oraz dobrze zbalansowana marmurkowatość tłuszczu we włóknach mięśniowych, która wynika ze specjalnego chowu zwierząt. Pożądany, zdrowy tłuszcz odkłada się śródmięśniowo, a warstwa tłuszczu otrzewnowego i podskórnego (który jest mniej zalecany) jest bardzo cienka. To wszystko dzieje się za sprawą specjalnego sposobu żywienia i systemu chowu tych zwierząt zgodnie z Japońską kulturą. Dieta tego bydła składa się z ziemniaków, buraków,  pasz zbożowych wraz z dodatkiem piwa, a nawet sake. Bydło Wagyu celowo nie ma zapewnionego dużego ruchu, natomiast aby zapobiec przykurczom mięśni, masuje się te wyjątkowe zwierzęta. Dodatkowo regularnie szczotkuje się je z wykorzystaniem wina ryżowego lub piwa by dzięki temu również wpłynąć na jakość mięsa.

Inne, sprawdzone metody chowu bydła Wagyu korzystnie wpływają na wysokie właściwości kulinarne i prozdrowotne mięsa. Najlepsze mięso jest z bydła hodowanego przez min. 2, 3 lata. Ubój odbywa się w warunkach humanitarnych. Wyjątkowe zwierzęta zasługują na wyjątkowe traktowanie.

Wartości odżywcze i zdrowotne

Wołowina Wagyu składa się z ok. 13% białka, 40% tłuszczu i 47% wody. Posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Absorpcja białka z tego mięsa wynosi ok. 97%. Japońska wołowina posiada wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, równocześnie wraz ze zwiększonym stosunkiem jednonienasyconych kwasów do tłuszczowych kwasów nasyconych. Jest to bardzo korzystny układ, który decyduje o zdrowych tłuszczach w mięsie. Substancje te zapobiegają chorobom układu krążenia, rozwojowi miażdżycy, zapewniają prawidłowy wzrost niemowląt i dzieci. Kwasy omega-6 i omega 3 obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL, który jest niepożądany. Wołowina Wagyu jest sojusznikiem diety niskocholesterolowej i posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Polecana jest dla sportowców, jak również korzystna jest w profilaktyce anemii.