/ /

Wołowina z Argentyny

Najważniejsze informacje

Wołowina argentyńska przez wielu uważana jest za jeden z najwartościowszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Uznanie zdobyła za sprawą cenionych przez konsumentów walorów smakowych i wysokiej wartości odżywczej

Międzynarodową sławę mięsa wołowego Argentyna zawdzięcza sprzyjającym warunkom naturalnym oraz specjalnemu procesowi produkcji. Tamtejsze krowy od wieków niespiesznie pasą się w swoim środowisku naturalnym na zielonych pastwiskach pampasów, gdzie nabierają wagi. Łagodny, ciepły klimat argentyński oraz czyste łąki o ogromnych powierzchniach umożliwiają efektywny chów ekstensywny. Polega on na tym, że zdecydowaną większość roku bydło mięsne spędza swobodnie na pastwiskach, zażywając kąpieli słonecznych, ruchu i żywiąc się jedynie czystą trawą.

Większość krów hodowanych w Argentynie jest rasy mięsnej. Jest to istotna informacja zważywszy na fakt, że te w Polsce w większości dysponujemy osobnikami mlecznymi. W XIX wieku argentyńscy gauchos (właściciele stad bydła) aby dopasować smak mięsa do upodobań europejskich konsumentów, sprowadzili do Argentyny m.in. bydło rasy Angus, które do dnia dzisiejszego cieszy się tam popularnością. Jest to bowiem rasa reprezentująca wybitnie mięsny typ użytkowy zaliczany do wcześnie dojrzewających i szybko rosnących. Bydło Angus jest drugą (obok herefordów) najbardziej liczną rasą mięsną na świecie

Bezstresowa hodowla bydła mięsnego w Argentynie daje mięso soczyste o doskonałym smaku. Na tym jednak nie koniec, poza pozytywnym odbiorem walorów sensorycznych, wołowina argentyńska jest również bardzo zdrowa. Odznacza się ona wyjątkowo korzystnym składem tłuszczu śródmięśniowego w porównaniu do mięsa pochodzącego od zwierząt hodowanych w innych krajach.

Wartości odżywcze i zdrowotne

Cechą charakterystyczną tego produktu jest niska zawartość niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz duża zawartość sprzężonego kwasu linolowego – CLA, który przyczynia się do obniżenia poziomu cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi, czyli wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Wołowina argentyńska cechuje się również bogactwem kluczowych dla zdrowia minerałów, takich jak cynk i żelazo. Dla przykładu w 100 gramach mięsa z europejskich hodowli znajdziemy średnio 3,75 mg cynku i 1,91 mg żelaza. Identyczna porcja wołowiny z Argentyny zawiera odpowiednio około 6 mg cynku i aż 3 mg żelaza.